Mengenalpasti 4 Gaya Tingkah Laku Pembeli

CF2DBBCB-97FE-4219-9EBB-763C9AD9B021

 

Pertama, anda perlu mengenal pasti dan memahami jenis personaliti pelanggan anda sebelum perkara lain. Jadi, lihatlah personaliti DISC yang boleh dibahagikan kepada 4 arketaip yang dinyatakan di bawah:-

 

DOMINANCE (D)

Orang DOMINANCE sangat direct to the point dalam komunikasi mereka dan mengutamakan hasil daripada segala-galanya. Mereka biasanya mempunyai pertuturan yang pantas dan personaliti yang kuat. Mereka selalunya mempunyai gaya membuat keputusan yang lebih cepat dan lebih impulsif.

Sesuaikan Gaya Jualan Anda Kepada Jenis D

 

Gaya Jualan Kepada Jenis D

Kepada orang “D”, masa adalah wang. Jika pelanggan “D” datang kepada anda untuk pertanyaan, berikan maklumat yang mereka perlukan secara langsung. Dalam perbualan, ingatlah untuk menunjukkan rasa hormat anda terhadap pandangan dan keperluan mereka tanpa membuat mereka berasa seperti anda hanya bersetuju dengan apa sahaja yang mereka katakan.

 

INFLUENCE (I)

INFLUENCE jenis manusia yang peramah dan suka bercakap. Mereka biasanya gemar berinteraksi dengan orang ramai dan suka berbual-bual. Mereka menggunakan banyak mimik muka dan gerak isyarat tangan semasa bercakap. Walau bagaimanapun, orang jenis ini cenderung kurang berorientasikan perincian dan lebih fokus pada gambaran besar.

 

Gaya Jualan Kepada Jenis I

Personaliti “I” suka meluahkan idea dan emosi mereka, jadi anda boleh bertanya kepada mereka apa yang mereka fikirkan dan rasakan. Mereka akan memberitahu anda apa yang berkesan dan apa yang tidak untuk mereka. Anda harus berminat dengan perkongsian mereka, sambil berkongsi sisi peribadi diri anda untuk menjalin hubungan yang kukuh dengan mereka.

 

STEADY (S)

Orang jenis STEADY menekankan keselamatan, tahan terhadap perubahan dan lebih suka mengerjakan 1-2 tugasan berbanding berbilang. Mereka mencari keikhlasan dan kebolehpercayaan atas perkara lain. Mereka ini sering terpelihara atau tidak beremosi.

 

Gaya Jualan Kepada Jenis S

Orang yang mempunyai personaliti “S” adalah pemarah, pendiam dan pandai mendengar. Tunjukkan kepada mereka bahawa anda berminat dengan siapa mereka sebagai seorang individu dan jangan biarkan jualan anda berasa terlalu “transaksional”. Jelaskan bahawa anda menghargai hubungan itu. Jika anda terlalu menumpukan pada fakta dan nombor, anda akan berisiko menjadi tidak peribadi.

 

COMPLAINT (C)

Orang yang COMPLAINT mahukan sebanyak mungkin maklumat tentang produk atau perkhidmatan anda. Mereka mementingkan kualiti, ketepatan dan juga takut tersalah langkah. Oleh itu, ia sangat tepat, dan berorientasikan perincian. Mereka secara semula jadi berhati-hati dan bergantung pada keputusan bersandarkan data yang dikira dan bukannya perasaan hati.

 

Gaya Jualan Kepada Jenis C

Pastikan anda memasukkan senarai kebaikan dan keburukan terperinci dalam perbualan anda, yang juga boleh membantu mereka membuat keputusan. Orang yang patuh sangat takut untuk membuat keputusan yang salah, jadi menawarkan beberapa jenis jaminan atau bayaran balik boleh membantu mengurangkan kebimbangan mereka, seperti “jaminan wang dikembalikan 7 hari”.