Strategi Mengembangkan Pasaran Perniagaan Anda Menggunakan Instagram

Capture7

 

Kita sedia maklum bahawa TikTok kini telah mengambil alih dunia digital dengan pesatnya, namun begitu, Instagram tetap menjadi salah satu laman rangkaian sosial terkuat di dunia. Dengan lebih dari 1 Bilion pengguna aktif bulanan, ini adalah platform pemasaran yang kuat untuk mempromosikan perniagaan dan memperluaskan penglihatan jenama anda (‘Good Personal Branding’). 

Walaupun Instagram menawarkan iklan berbayar, peniaga masih boleh memilih untuk mengembangkan akaun mereka tanpa mengeluarkan sebarang modal untuk iklan berbayar. Selain itu, aplikasi mudah alih ini turut membolehkan perniagaan kecil bersaing dengan syarikat besar! 

Ingin tahu bagaimana mengembangkan perniagaan kecil anda menggunakan Instagram? Inilah 5 strategi mudah untuk anda! 

 


Strategi Mengembangkan Pasaran Perniagaan Anda Menggunakan Instagram

 

1. Pamerkan Produk Anda Secara Kreatif 

Capture8

Kunci untuk menguasai Instagram untuk perniagaan adalah menguasai cara anda mempromosikan produk anda! Lebih kreatiflebih bagus ! 

Terdapat banyak cara untuk mempamerkan produk anda tanpa membuang semua maklumat ke bahu pengikut anda. Cuba pelbagaikan lagi strategi pengikanan anda supaya mempromosikan produk anda dan jangan berhenti meneroka idea baru! 

Antaranya contohnya adalah dengan menbuat video pendek dan menyeronokkan atau bahkan mencipta video bergaya untuk disiarkan di Reels! Ditambah pul alat audio didalam video tersebut, kesan dan kreatif, ini pasti akan menarik minat orang ramai terhadap produk anda. 

 

Capture10

2. BuatKandungan Interaktif Untuk Cerita Instagram 

Adakah anda tahu bahawa 58% orang lebih tertarik dengan jenama anda setelah melihat Instagram Stories? Sifat format yang santai adalah platform yang bagus untuk bercerita dan berinteraksi dengan pengikut anda! 

Cuba buat sesi Soal Jawab ringkas di Cerita Instagram dengan menggunakan pelekat soalan interaktif. Atau buat juga tinjauan pendapat dan pelekat lucu untuk mengingatkan mereka untuk menonton cerita anda secara konsisten! Sekiranya anda mempunyai lebih daripada 10,000 pengikut, jangan lupa untuk memasukkan pautan leret ke atas untuk mendorong mereka untuk bertindak! 

Capture9

 

3. Streaming VideoLangsung

Selain Cerita Instagram, perniagaan boleh menstrimkan video langsung di Instagram juga. Video langsung di Instagram membolehkan anda berhubung dengan pengikut anda pada masa ini dan membina hubungan yang lebih mendalam. Tunjukkan pelanggan anda di sebalik tabir perniagaan anda atau jawab soalan langsung melalui komen! 

Selain itu, streaming langsung adalah kaedah terbaik untuk membuat gembar-gembur dan antisipasi untuk promosi yang akan datang atau kedatangan produk baru. Oleh kerana orang takut kehilangan (FOMO), ini akan mendorong mereka untuk mengambil tindakan sebelum terlambat – atau mereka akan kehilangan! 

4. BekerjasamaDengan Influencer 

Salah satu cara yang paling berjaya untuk meningkatkan keterlihatan jenama dan naik di peringkat Instagram, terutama untuk perniagaan kecil, adalah berkolaborasi dengan influencer. 

Pengaruh ini mempunyai ribuan atau bahkan berjuta juta pengikut. Mendapatkan sorakan daripada pemberi pengaruh yang betul akan memberi kredibiliti segera kepada profil anda dan mendorong pengikut mereka untuk mencuba produk anda. 

Contohnya, jika anda menjual minuman tenaga, mungkin dapatkan ahli sukan kecergasan atau atlet kebangsaan untuk menyokong jenama anda! 

5. JualProduk Di Instagram 

Sebilangan besar orang yang mengunjungi halaman anda tidak terus membeli kerana proses pembelian yang rumit dan memakan masa. Dengan membuat pos berbelanja, pelanggan anda dapat mengetuk langsung butang gambar yang menuju ke halaman pembelian anda.