Apa Nak Buat Jika Harga Emas Jatuh?

New-Title-Blog-VIdeo-2022-10

 

Apa Nak Buat Jika Harga Emas Jatuh?  

Bagi penyimpan yang baru melabur di dalam emas, apabila harga emas jatuh mereka akan berasa panik. Akan tetapi bagi sesiapa yang memiliki ilmu tentang emas, apabila harga emas jatuh, mereka akan tersenyum lebar. Di bawah adalah strategi yang boleh dicadangkan dalam menabung emas waktu harga rendah:   

  1. Beli lagi emas kalau masih ada duit lebihan. Peluang ini merupakan masa membeli emas dengan harga yang rendah. Setelah harga naik kita terus mendapat keuntungan. Harga rendah juga memberi peluang untuk merendahkan kos pembelian emas sebelumnya. 
  2. Tambah stok emas (untuk ejen emas). Pilih item yang paling tinggi permintaan seperti cincin bajet atau item item kecil yang lain. Jika harga emas naik, kita sudah boleh jual terus kepada pembeli emas baru.  
  3. Tingkatkan promosi membeli emas dengan harga rendah. Ejen emas bertanggungjawab memberitahu kawan – kawan atau pelanggan sedia ada agar ambil peluang beli emas pada harga rendah.  

Tiga strategi ini boleh dilakukan atas keyakinan harga emas akan naik lebih tinggi lagi dalam jangka panjang disebabkan permintaan global emas fizikal terus meningkat, sedangkan penawaran dan pengeluaran emas dunia sangat terhad. Emas boleh jadi pelaburan dan simpanan secara serentak.